Asa Central Osiguranje - PRELOADER

Kako je biti žena lider u osiguranju? Razgovarali smo s direktoricom regije Hercegovina, Anitom Obradović

Razovori #SpojeniPovjerenjem

29.06.2023
Kako je biti žena lider u osiguranju? Razgovarali smo s direktoricom regije Hercegovina, Anitom Obradović

Kako je biti žena lider u osiguranju? Razgovarali smo s direktoricom regije Hercegovina, Anitom Obradović

Predrasude o ženama na liderskim pozicijama i dalje postoje, no doprinos koji žene mogu donijeti jednoj kompaniji sve više dobiva na važnosti. U ASA CENTRAL osiguranju svjesni smo bitnosti postojanja i žena i muškaraca za uspješno poslovanje, a to potvrđuje i podatak da je omjer izjednačen. Uz kompetencije i formalno obrazovanje, žene imaju dominantno izraženu empatiju, pristupačnost i fleksibilnost te više brinu o međuljudskim odnosima na poslu što je važno za dobro upravljanje ljudskim resursima. Multitasking je najzanimljivija osobina žena, koja omogućava uspostavljanje balansa između privatnog i poslovnog života. 

Uspješno voditi tim koji broji više od 150 djelatnika u 12 gradova i 33 prodajna mjesta, a pri tom biti supruga i majka, motiv je današnjeg razgovora #SpojeniPovjerenjem o karijeri, izazovima te kako je biti žena lider u osiguranju s mladom i uspješnom direktoricom regije Hercegovina u ASA CENTRAL osiguranju, Anitom Obradović.

Kada si počela raditi u osiguravajućem društvu i koje je tvoje prvo radno mjesto?

U osiguravajućem društvu sam počela raditi 2007. godine, a moje prvo radno mjesto je bilo „savjetnik u prodaji osiguranja“.

S kojim izazovima si se susretala na putu do liderske pozicije, te koje vještine su ti pomogle u prevladavanju istih?

Posao u osiguranju sam počela raditi u drugoj državi te sukladno tome imala i veoma mali krug poznanstava. Svaki početak je težak, pa tako i moj. Komunikacija i sastanci na temu meni tada nepoznate materije izazov su, ali i prepreka koju sam morala savladati. Životno osiguranje je bilo fokus radnog mjesta „prodajni savjetnik“ za koje je potrebno znanje, savladavanje vještina prodaje te u konačnici dobivanje povjerenja kod klijenata. Bila sam svjesna važnosti dodatne edukacija uz formalno obrazovanje, na čemu sam radila što je i uvelike doprinijelo mom profesionalnom razvoju. Pored prodajnog savjetnika obavljala sam posao administratora i suradnika za podršku prodaji. Sve navedeno je olakšalo razumijevanje potreba klijenata i upravljanje ljudskim resursima.

Jesi li se okušala u ijednoj drugoj branši, osim osiguranja?

Sretna sam i ispunjena poslom koji radim, tako da nikada nisam imala potrebu da ga mijenjam. Osiguranje je široko područje ekonomskih znanosti koje spaja različite profesije među kojima je naglasak i na psihologiju, odnosno socijalne vještine koje su važne za uspješno poslovno komuniciranje.

S obzirom da si majka i supruga, kako postižeš ravnotežu između privatnog i profesionalnog života?

Balans u svemu je potreban, pa tako i između posla i obitelji. Prioriteti su ono što biramo, a balans je ono što između prioriteta i manje bitnog postignemo. Uz dobru organizaciju i podršku obitelji, uspješno balansiram između karijere i obitelji. Ponosna sam majka dvoje djece koja su odlični učenici, društveno socijalni i uspješni izvan škole, ali i žena supruga koji je moj najveći oslonac.

Kako bi opisala svoj način vođenja i koje su ključne vrijednosti žene lidera?

Početi iz ničega je najteži put, ali i najispravniji. Učenjem i kontinuiranim rastom prelaziti stepenicu po stepenicu je najbolji način usvajanja znanja, stjecanja poslovnog iskustva i uspješnog procesa vođenja. Transparentnost u poslovanju te zajedničko rješavanje prepreka ključ je dobre i uspješne suradnje, ali nimalo manje važna je i pozitivna kritika u cilju osobnog razvoja te u konačnici pohvala i nagrađivanje.  Razgovor i povjerenje su ključ uspjeha, ali i utjecanje na druge vlastitim primjerom.

Što za tebe predstavlja liderska pozicija u ASA CENTRAL osiguranju?

Raditi posao koji voliš,  pritom dugogodišnjim radom i trudom postići lidersku pozicijsku u osiguravajućem društvu koje je lider na BiH tržištu osiguranja s više od 500 zaposlenih, 121 poslovnicom u 5 prodajnih regija i preko 60 modernih stanica tehničkog pregleda za mene predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov i priliku za još veći rast. Zaista mi je čast biti dio tima koji pobjeđuje.

Za kraj, koja je tvoja poruka drugim ženama koje žele graditi karijeru?

Uz ljubav prema onom što radite, vjeru u sebe, ambiciju i davanje svog maksimuma, svaki cilj koji postavite možete ostvariti. K tome žene imaju genetsku predispoziciju za istovremeno obavljanje više poslova, čime smo uvijek korak ispred.