Asa Central Osiguranje - PRELOADER

Savjeti za sigurnu vožnju automobilom

Budimo odgovorni u vožnji.

09.06.2023
Savjeti za sigurnu vožnju automobilom

Savjeti za sigurnu vožnju automobilom

Opreza u vožnji nikad dosta, a pogotovo kada krene ljetni godišnji odmor i povećane gužve u prometu. Prije svakog putovanja provjerite ispravnost automobila, a u slučaju kvara ili nezgode na putu dobro je imati online proizvod Asistencija na putu kako bi stigli na planirano odredište. Ako putujete izvan države, ne zaboravite da je Tvoj najveći zaštitni faktor online putno osiguranje. Donosimo nekoliko savjeta za sigurnu vožnju:

Prije vožnje podesite sjedala i retrovizor – Često smo svjedoci namještanja sjedala ili retrovizora u vožnji, što je nepotrebno izlaganje riziku nezgode. Sa strane vozača i suvozača bitno je moći vidjeti četvrtinu vozila, odnosno zadnji dio automobila, dok retrovizor treba biti namješten da gleda na sredinu stražnjeg stakla. 

Koristite sigurnosni pojas – Vezanje sigurnosnog pojasa u vožnji nije samo zakonska obaveza, nego i moralna obaveza svakog vozača. Korištenje sigurnosnog pojasa u slučaju nesretnog slučaja smanjuje smrtnost do 50%.

Poštujte prometne znakove – Posebno one koji se tiču brzine vožnje. Glavni uzrok većine automobilskih nesreća je nepropisna brzina, pogotovo u naseljenim područjima. 

Držite dovoljno rastojanje – udaljenost od vozila koje se nalazi ispred Vašeg vozila od velikog je značaja za sigurnost prometa. Iznenadna kočenja automobila zbog pješaka, životinja na putu ili iznenadnih skretanja vozača ispred Vas, mogu dovesti do štete većih razmjera, odnosno tjelesne ozljede te smrtnih posljedica. Preporuča se na brzinu od 60 km/h rastojanje od 30 metara. 

Ne koristite mobitel – Korištenje mobitela opasnost je kako za vozača, tako i za ostale sudionike u prometu. Izbjegavajte bilo kakav razgovor i tipkanje, a ukoliko se radi o hitnoj situaciji jedina djelomično prihvatljiva opcija je spajanje na zaslon automobila te razgovaranje na razglas. Mada i takvi dugi razgovoru dekoncentriraju vozača, stoga je mobitel preporučljiv samo tijekom pauze u vožnji.

Nosite stabilnu obuću – Papuče, skliska obuća, obuća s visokim potpeticama smetnja su u vožnji, onemogućavaju sigurnu kontinuiranu vožnju te usporavaju reakcije u izvanrednim situacijama u prometu. Ponesite sa sobom stabilnu obuću s kojoj ćete sigurno upravljati komandama te se preobujte po dolasku na planiranu lokaciju. 

Vozite odmorni – Nikada ne polazite na putovanje umorni, a ukoliko tokom vožnje osjetite umor i pospanost, najvažnije je napraviti pauzu i odmoriti.

Za nadoknadu štete na Vašem automobilu u nezgodi u kojoj ste Vi krivi, preporučamo Potpuni kasko, a u slučaju kvara ili nezgode ASA CENTRAL online Asistenciju na putu koja će omogućiti 24/7 pomoć na cesti te Siguran put i mirno more.