Asa Central Osiguranje - PRELOADER

U susret 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, razgovarali smo s Elvedinom Muzaferijom

Ambasadorica ASA CENTRAL osiguranja i bh. skijašica s najboljim rezultatom na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

08.02.2024
U susret 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, razgovarali smo s Elvedinom Muzaferijom

U susret 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, razgovarali smo s Elvedinom Muzaferijom

Sve je u znaku Zimskim olimpijskih igara. Iako su održane davne 1984. godine, olimpijski duh takmičenja živi i danas u Sarajevu, u BiH i cijeloj regiji, ponajviše u našim mladim sportistima. Sport je jezik mira, zajedništva, uspjeha i budućnosti. U ASA CENTRAL osiguranju obilježavamo 40. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara s našom ambasadoricom Elvedinom Muzaferijom, koja je osvojila 25. mjesto na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu i ostvarila najbolji rezultat u historiji bh. skijanja. Sa osvojenim 14. mjestom u Super-G utrci Svjetskog kupa održanog u Italiji prije par dana, ponovno smo proslavili još jedan u nizu njenih uspjeha, kada je ostvarila rezultat karijere i ostvarila novi najbolji plasman u historiji bh. skijanja. Ponosni smo što financijskom podrškom podržavamo njenu izvrsnost i što je sigurna u svakom zavoju, uz ASA CENTRAL Smart Protect osiguranje od nezgode

Elvedina Muzaferija 1 OK BiH 7.12.2023

S obzirom da si bh. skijašica s najboljim rezultatom na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, kako se osjećaš povodom obilježavanja 40. godina Zimskim olimpijskih igara u Sarajevu? Da li ti proslava vraća pozitivna sjećanja na tvoj historijski uspjeh?

Iako sam zbog takmičenja u Svjetskom kupu i Europa kupu odsutna iz Bosne i Hercegovine te obilježavanju četrdesete godišnjice ne mogu se pridružiti kako bih voljela, ovih dana slušam mnogo anegdota i sjećanja na Zimske olimpijske igre 1984 godine. Olimpijada je Bosni i Hercegovini značila mnogo i donijela mnogo.

Rođena sam petnaest godina nakon Olimpijade i imam neku svoju sliku, stečenu kroz priče i zaostavštinu. Mislim i osjećam da je svima, pa i mlađim generacijama, taj događaj donio prepoznatljivost i značajnu infrastrukturu. S druge strane, neodvojivi dio mene su Zimske olimpijske igre mladih u Lillehammeru 2016. godine, a zatim i Zimske olimpijske igre 2018. i  2022. u Južnoj Koreji i Kini. Kao sportistkinja, koja je rođena u olimpijskoj zemlji i koja je učestvovala u olimpijskom takmičenju, mogu samo poručiti mladima da su to iskustva za koja se vrijedi boriti. 

Kako gledaš generalno na sport skijanja u Bosni i Hercegovini? Da li imaš dovoljnu podršku na nivou države kakvu bi trebala imati kao izuzetno uspješna bh. skijašica ili si i dalje oslonjena isključivo na sponzore?

Činjenica da sam jedina učesnica Svjetskog kupa iz Bosne i Hercegovine govori mnogo više, nego što bih u ovom trenutku mogla reći. Nažalost, ne postoji dovoljna podrška s nivoa države koja se podrazumijeva. Ne postoji uređen sistem koji bi vrednovao postignuća i osigurao sredstva potrebna za treninge, stručno osoblje, opremu i takmičenja. Postoji povremena i nepredvidiva podrška, nedovoljna da pruži bilo kome od nas ikakvu sigurnost.  

ASA CENTRAL osiguranje s ponosom podržava i financira izvrsnost, promovira zdrav način života i sportski duh, što doprinosi boljim sportskim rezultatima kako individualnih, tako i timskih sportova. Šta za tebe znači sponzorstvo ASA CENTRAL osiguranja?

Mnogo mi znači podrška ASA CENTRAL osiguranja. Čast mi je  biti  brend ambasador kompanije koja se ističe u razvoju, profesionalizmu i društvenoj odgovornosti. Na putu ostvarenja ciljeva važno je vezati se za one kojima je uspjeh najvažnije mjerilo. Sretna sam što smo ASA CENTRAL osiguranje i ja, već godinama, spojeni povjerenjem i što uživam njihovu, ne samo novčanu, nego punu podršku.

S obzirom da skijanje ovisi o vremenskim uslovima, koji i ne idu u prilog sportu skijanja posljednjih godina, pogotovo u BiH, možeš li nam otkriti na koji način treniraš i obavljaš pripreme kada nema snijega?

Skijanje se, kao i drugi sportovi, trenira tokom cijele godine. Ono zahtjeva izuzetnu fizičku spremu na kojoj se radi prije, poslije i tokom takmičarske sezone. Ljeta provodimo na glečerima i u teretani. Kada je riječ o vremenskim prilikama, teški ili nemogući uslovi dešavaju se bilo gdje. Planine su takve. Pet minuta je dovoljno da se trka koja je započela u idealnim uvjetima, otkaže zbog nevremena. Ipak, čini mi se da su globalna otopljenja najveći izazov za organizatore. Iskreno se nadam da će Bjelašnica i sve druge naše planine uspjeti naći rješenje da sezona skijanja traje što duže.

Za kraj, šta bi poručila mladim skijašima?

Vjerujte u sebe nikada ne odustajte. Naša zemlja jeste mala u odnosu na druge sile u sportu, ali to nije razlog da odustanete. To neka vam bude motiv više. Borite se za svoje ciljeve i zastavu svoje zemlje.

Elvedina Muzaferija 2 OK BiH 7.12.2023