Asa Central Osiguranje - PRELOADER

Zaštitni faktor ili SPF

U slučaju nezgode ili razbolijevanja na putovanju ne zaboravite da je Tvoj najveći zaštitni faktor ASA CENTRAL putno osiguranje.

16.06.2023
Zaštitni faktor ili SPF

Zaštitni faktor ili SPF

Sunce, more i kupanje, sve što želimo za vrijeme ljetnog putovanja. Izlaganje suncu je dobro u zdravim granicama, jer stvara vitamin D u organizmu koji je neophodan za zdravlje. Istraživanja su pokazala da je za zdravlje kostiju, zubi i prevenciju pojedinih oboljenja dovoljno pet minuta izlaganja na suncu s pet posto izloženog tijela, tri puta tjedno. Osobe starije životne dobri i oni koji nisu nikako izloženi suncu trebali bi unositi vitamin D hranom ili kroz vitamine kako bi osigurali dovoljnu količinu vitamina D u tijelu.

No preveliko izlaganje suncu može uzrokovati niz štetnosti za zdravlje, hiperpigmetacijske mrlje i opekline po tijelu, prerano starenje i najgore, rak kože, zbog čega zaštitni faktor ima glavnu ulogu zaštite od negativnog sunčevog zračenja. Osim na plaži, suncu smo izloženi u automobilu u vožnji, na putovanju, terasama kafića, šetnji, što naglašava važnost zaštite od UV zračenja na vrijeme.

Zaštitni faktor načešće viđamo na amabalaži krema u obliku kratice na engleskom jeziku SPF (Sun protection factor), a označava vrijeme koje možete ostati na suncu, a da ne izgorite.

Na primjer, ako nanesete proizvod sa zaštitnim faktorom 15, to znači da se možete izlagati suncu 15 puta duže nego što biste to mogli bez ikakve zaštite. Ako na suncu možete izdržati npr. pola sata da ne izgorite, sa zaštitnim faktorom 15 to isto vrijeme potrebno je pomnožiti s 15 da bi dobili vrijeme koje ste zaštićeni na suncu s navedenim zaštitnim faktorom. Odnosno, to ne znači da sa zaštitnim faktorom 30 imate duplo veću zaštitu od faktora 15. Razlikuju se dva osnovna tipa kože koji različito reagiraju na sunce:

Svijetli tip kože – Osobe čija je koža izrazito sklona opeklinama i brzo pocrveni na suncu, zbog čega se preporuča najveći zaštitni faktor, odnosno SPF 50.

Tamniji tip kože – Manje je sklon opekotinama, a nakon izlaganju suncu uglavnom poprima bakrenu put, čime je potreban manji zaštitni faktor, odnosno 20-30 SPF.

Bilo gdje da boravite i putujete na godišnji odmor, ponesite zaštitni faktor kako bi se na vrijeme zaštitili od sunca, a u slučaju nezgode ili razbolijevanja na putovanju ne zaboravite da je Tvoj najveći zaštitni faktor ASA CENTRAL online putno osiguranje.